B R U N E I   r e s o u r c e sTM


++   Home   |   Brunei Intoduction   |   Brunei Government and Civil Service   |   Brunei Web Links   |   Brunei Policy Papers   ++


HANSARD REPORT
Yang Berhormat Pehin Kapitan Lela Diraja Awang Goh King Chin

YAM Yang Di-Pertua: Terima kasih, sekarang giliran kepada Yang Berhormat Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin, Yang Berhormat silakan.

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: Yang Di-Pertua, inginkan saya minta cakap bahasa Melayu sama Inggeris, problemnya ialah macam Ahli-ahli lain ada lain sikit ah, problem inilah problem rakyat ni, ahhh problemnya macam itu rampaiannya bah, kita kadang-kadang anu anu anuuu orang mau minta ahh itu rampaian lesen bah bulan-bulan bah, 8 bulan, 7 bulan rampainya balum lagi keluar bah, padahalnya anu buildingnya sudah approved da da dari dari itu untuk authoritynya, apa masalahnya rampaiannya boleh keluar sampai six months, seven months. I see no reason bah. There be some, I don't know, a... a... are we outsided people at the rampaian, a.... a.... are we going to the early department lagi kah? I don't think we need this.

This see for the sample kalau kalau orang atu minta restoren, they only department on board is Ministry of Health, jangan tah Pejabat tanah, bandaran, this is selalu wasting time bah. iatah saya harap barang itu boleh boleh macam kasi lakas sikit bah, pajal orang orang kalau kalau mau sewa kadai, is ada bayar deposit tu, aaa 3 bulan, 6 bulan lepas to deposit sudah habis rasanya balum is keluar bah. latah saya harap semua semua orang anu the authority concern will look after this matter. la atu mesti ada sudah guide line bah kalaunya kalau kita minta rampaian itu itu itu itu, everything is there bah dan jangan karang sudah to delay, lepas to kalau punya can't find the person.

This is the problem tu. I hope this things should be solve immediately, the people is is suffering bah. Adalagi aaa menyatakan is ni, masa ani kami ada is green, red and yellow. Yang yang ku concern ni orang is merah, is merah ni ada ada two type satu local born ic, red ic, satu red is untuk untuk orang orang foreigner sometimes they they are lucky they get the red is sometimes for those very worked hard up they they don't know something something they have been delay but sampai lapan tahun sepuloh tahun bah. la... iatah iatah saya harap Yang DiPertua kami pun mesti ada satu guide line bah, siapa mau mau minta red is ni, inilah is punya syarat berapa tahun tinggal sana, apa kau keraja, siapa bini mu, berapa orang anak kita, everything should be there bah...aa.. there's the guide line bah aa... and I hope ah.. i don't know who who is the authority to approved all the red is.

YAM Yang Di-Pertua: Ahli Yang Berhormat, sebarang pengucapan perlu dihadapkan di sini.

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: Barang ni, kitani to mesti fikirkan bisai-bisai bah pasal is merah, ada orang bininya orang Brunei, lakinya orang luar lapas to beranak lima, enam orang, lakinya lagi icnya anu anu anu green ic, iapun susah hati bah, macam mana ini? Whether he want to continue or ataupun Saya harap kalau macam certain things ah we should give this untuk priority for the orang-orang local khawin orang luar negeri bah. This is gaga) lagi sekali tu, the building is sudah-sudah bikin, sudah¬sudah slap, to get OP ahh take lima, enam bulan bah umur.

Orang to orang to macam minjam bank duit to but for me itu nda itu nda itu not itu not masalahlah tapi orang yang yang pinjam bank ah dorang mau bayar bunga to tiap-tiap bulan bah iatah kalau dapat op ni op ni kalau boleh may give as soon as possible ah less than one month kah, two weeks kah pasal pasal building ni sudah ada arkitek bah macam arkitek idris proof. its its clear already bah mengapa mau lagi sampai lima, enam bulan? Saya harap dengan anu anu anu law law law ahh land land law ani, masa ani kitani punya anu land law ani terlampau lama bah so eeehh... Brunei land Court is out of dated and we we don't has the protection for the buyer such as heavier, that mean, that mean ertinya kalau kalau orang to sudah booked sama orang to bah lepas to is to mesti to inda boleh jual dengan orang lain lagi bah because they have already signed the aggrement but masa ni undang-undangnya balum ada. Ahh lain lah inilah yang mustahak kali insuran ni.

Masa ani kitani di Brunei ni inda ada itu, inda ada insuran act bah. This insuran act is very very important tau. This issue has been talking ah, peramba sudah sudah sudah dangar empat tahun bah. This Insuran act is to protect the insuran punya wrong doing bah. U know u know di Brunei ni sudah 4 insuran bankrupt tu. They just back and go so so the insuran act should be, I heard it dulu sudah tahun 2001, insurance act ani ani ani but balum ada jua.so kalau boleh and also the insurance company mau protection. U know masa ani lawyer lawyer, macam other country kalau patah tangan 50 ribu tapi kitani nada guide line bah yang untungnya siapa orang lawyer untung, and also that masa ani very complicated bah they called this ambulance chargers. Sebelum orang atu masuk hospital lawyer ani sudah menunggu bah. This sort of things should not be happen tau and they information ah sometimes given by to hospital so so same things will stop completely.

YAM Yang Di-Pertua: Ahli Yang Berhormat, pada fikiran saya perkara perkara ini patut ditulis saja sama peguam, ditentukan dipohonkan supaya perkara perkara yang patut dibaiki atau diaturkan dengan sebaik baiknya, pohonkan bercakap masalah lain perkara itu boleh diurus cara permohonan.

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: Yang Dipertua, ini saya kira this is important for the people.

YAM Yang Di-Pertua: Saya faham.

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: latah kan kan ku.

YAM Yang Di-Pertua: Sepatutnya Ahli Yang Berhormat menerangkan kesulitan¬kesulitan

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: latah iatah yang yang rampaian itu yang important tu, jangan semua orang menunggu rampaian sampai 6 bulan 7 bulan kalau dapat.

YAM Yang Di-Pertua: Nanti dulu Yang Berhormat, tunggu sebentar saya mengarahkan baru saya meminta sebarang perkara yang berkaitan dengan insuran patutlah ditulis dipohonkan kepada peguam kiranya boleh membuat sesuatu yang Iebih balk, sekarang saya minta berdiri sekali lagi Yang Berhormat untuk meneruskan, teruskan.

YB Pehin Kapetan Lela Diraja Awang Goh King Chin: Minta maaf jua pasal kaola baru first time jua jadi wakil rakyat kan iatah saya harap, this is very-very important, i/c yang bini nya orang Brunei lakinya orang luar, saya i/c nya jangan saja orang menunggu 7 tahun 8 tahun bah. Good answer yes or not. So that they know what to do bah. Misalannya difikirnya i/c nya sudah approved lepas atu sudah tua ia, so let them decide whether resident Brunei or not. la tah saya harapkan bermacam-macam ada orang minta i/c mesti ada lain.

(c) Dewan Majlis Mesyuarat